Ahon raportti julki: Teknologiateollisuus tukee ripeitä toimia Lounais-Suomen kasvun tukemiseksi

Tiedote
Lounais-Suomen osaajatarpeet edellyttävät ripeitä toimia: uusia osaajia tarvitaan teknologiateollisuuden yrityksiin sadoittain. Teknologiateollisuuden yritysten toimintaympäristön pitää kannustaa kasvuun, investointeihin ja uudistumiseen.

Entisen pääministerin Esko Ahon Lounais-Suomen positiiviseen rakennemuutokseen ratkaisuja tarjoava raportti esiteltiin valtioneuvostossa tänään. Esko Aho on raportissaan tehnyt tärkeitä havaintoja ja johtopäätöksiä, ja Teknologiateollisuus pitää tärkeänä, että hallitus tarttuu pikaisiin jatkotoimiin alueellisen kasvun tukemiseksi ja työvoiman liikkuvuuden parantamiseksi.

- Kiitämme raportin luomaa selkeää tilannekuvaa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo. - Lounais-Suomen kasvu vaatii paitsi osaajien rekrytointia ja koulutusta myös yhteistyötä. Tuore tekniikan alan yhteistyöyliopisto FITech on hyvä esimerkki siitä, miten ketterillä malleilla voidaan vastata akuutteihin haasteisiin. Samalla yhteistyö lisää kaikkien toimijoiden osaamista. Yhteistyön ansiosta diplomityöntekijöitä saadaan lisää alueen yrityksiin jo kuluvana syksynä. Tulevaisuudessa FITech voi tarpeen mukaan tuoda ratkaisuja myös muiden alueiden haasteisiin.

Raportti kiinnittää huomiota myös siihen, että Lounais-Suomessa panostetaan vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. – Innovaatiot luovat kasvua. TKI-rahoitus ei ole kustannus vaan investointi Suomen hyvään tulevaisuuteen, toteaa Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen. – Suomen TKI-rahoituksen alhainen taso tarkoittaa kilpailukyvyn heikkenemistä ja työpaikkojen menetyksiä.

Ahon raportti kiinnittää huomiota myös ulkomailta tulevan työvoiman rekrytointiin. Akuuttia osaajapulaa voidaan helpottaa poistamalla työperäisen maahanmuuton tarveharkinta. Työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta luopuminen antaisi kansainvälisille yrityksille signaalin Suomen joustavasta toimintaympäristöstä ja helpottaisi ulkomaisten investointien houkuttelua maahamme.

 

Lisätietoja:

Jorma Turunen, toimitusjohtaja

Teknologiateollisuus ry

p. 050 044 5444

@teknologiat

 

Matti Mannonen, elinkeinopolitiikan johtaja

Teknologiateollisuus ry

p. 040 544 7047

@mannonen_matti

 

Mervi Karikorpi, apulaisjohtaja, Koulutus, osaaminen ja innovaatiot

Teknologiateollisuus ry

p. 040 741 9801

@MerviKarikorpi Positiivinen rakennemuutos, selvitysmies Esko Ahon raportti 24.8.2017

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote