Enstolta teknologiaa aurinkofarmeihin

Aurinkoenergia on vahvassa kasvussa Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Potentiaalia on myös Yhdysvalloissa, jossa buumi on jatkunut jo lähes vuosikymmenen ajan. Ensto on mukana kasvussa.

Porvoolainen Ensto Oy valmistaa aurinkoenergian string-valvontakytkentäkoteloita ja on toimittanut niitä muun muassa Hondurasiin, joka on Latinalaisen Amerikan toiseksi suurin aurinkoenergian tuottaja. Vuonna 2014 maassa otettiin käyttöön 23 uutta aurinkovoimalaa, jotka tuottavat yhteensä 609 megawattia sähköä.

Teknologiaa aurinkofarmeihin

Tärkein aurinkofarmeista on Nacaomen kaupungin lähellä sijaitseva 146 MWp:n aurinkopaneelikenttä, joka on kaikkien aikojen suurin hanke Latinalaisessa Amerikassa. Voimalan sähköntuotto on niin suuri, että se tuottaa investoinnin takaisin neljässä vuodessa. Aurinkosähkövoimaloita kutsutaan ’farmeiksi’, koska jokainen tuotettu megawatti vaatii noin yhden hehtaarin pinta-alan.

String-valvontakytkentäkotelot ovat elintärkeä osa kaikkia aurinkoenergia-asennuksia, ja niissä on yli 100 erilaista komponenttia. Vuoden 2015 aikana Ensto toimitti kaikkiaan yli 2 000 string-valvontakytkentäkoteloa kymmeneen eri maahan, mukaan lukien Filippiinit, Venäjä, Turkki, Intia, Britannia ja Suomi. Ensto tekee projekteissa tiivistä yhteistyötä muun muassa ABB:n kanssa.

Koteloiden valmistamiseksi Enston tehtailla tarvitaan mukautettuja valmistuslinjoja. Aurinkoenergiaprojektien tiukkojen aikataulujen vuoksi suunnittelun, komponenttien hankinnan ja valmistuksen on oltava erittäin joustavaa ja nopeaa. Enston kotelot ovat myös lähestulkoon tuhoutumattomia. Niiden on kestettävä UV-säteilyä ja voimakasta korroosiota.

Aurinkoenergiassa käytettävät Enston kytkentäkotelot on toistaiseksi valmistettu pääasiassa Suomessa, Enston Mikkelin tehtaalla. Kasvua on kuitenkin odotettavissa niin paljon, kapasiteettia lisätään myös yrityksen Tallinnan tehtaalla.

Lähde: Ensto