Pemamek mukana energiansäästötalkoissa

Pemamek aloitti energiansäästön siirtymällä käyttämään LED-valaisimia. Yritys säästää energiaa myös edistyksellisen ilmanvaihdon ja eristysten avulla.

Pemamek Oy on vuonna 1970 perustettu automatisoitujen hitsaus- ja tuotantoratkaisujen valmistamiseen erikoistunut yritys. Automaatioratkaisujen lisäksi yritys valmistaa käsittelypöytiä, rullastoja ja hitsaustorneja.  

Koko tuotanto aina suunnittelusta kokoonpanoon ja testaukseen on keskitetty Suomeen, Loimaalle. Tämän lisäksi Pemamekilla on myyntitoimistot Pietarissa, Sao Paolossa, Varsovassa sekä Houstonissa.

Yrityksen tuotannosta 90 % menee vientiin ja Pemamek onkin toimittanut jo yli 15.000 erilaista automaatioratkaisua yli 50 eri maahan.

Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimus on valtion ja elinkeinoelämän välinen sopimus energian tehokkaasta käytöstä. Pemamek liittyi Motivan hallinnoimaan sopimukseen loppuvuodesta 2016.

Yritys aloitti energiansäästötalkoot siirtymällä käyttämään LED-valaisimia. Näin saavutetaan merkittävä säästö energiankulutuksessa ja samalla valaistus ja työskentelyolosuhteet paranevat. Koko Loimaan tehdas ulkoalueineen on määrä muuttaa ledeillä valaistavaksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Edistyksellinen ilmanvaihtojärjestelmä

Edistyksellisen ilmanvaihdon avulla voidaan niin ikään säästää energiaa. Pemamekin ilmanvaihtojärjestelmissä on tehokas lämmöntalteenotto, jonka avulla jopa 90 prosenttia poistoilman sisältämästä lämmöstä saadaan siirrettyä sisään tulevaan ilmaan.

Ilmanvaihtoa säätää automatisoitu järjestelmä, joka mittaa reaaliaikaisesti hiilidioksiditasoa ja ilma vaihtuu vain tarpeen mukaan. Tämän ansiosta hyvä ilmanlaatu toteutuu, mutta ilmanvaihto ei käy jatkuvasti täydellä teholla.

Kaukolämmön yritys saa Loimaalla sijaitsevasta voimalasta, jonka polttoaineesta 95 prosenttia on uusiutuvaa haketta. Kaukolämpö on tehokas tapa tuottaa lämpöä sekä samalla kannanotto kotimaisen energian puolesta.

Energiaa on säästetty myös panostamalla tehdasrakennuksen eristyksiin, jotta lämpöhukka saadaan minimoitua. Mahdolliset tulevat säästökeinot energiatehokkuuden lisäämiseen ovat tavaraliikenteen pikaovet ja ilmaverhot sekä paineilman energiatehokas tuottaminen.

Yritysten on mahdollista hakea avustusta energiansäästötoimiin Ely-keskukselta.


Kuva: Pemamek Oy